Vanaf volgend schooljaar gaan leerlingen van 14-18 jaar in alle landen van de Europese Unie aan de slag met lesmateriaal gemaakt door Europahuis Ryckevelde. Deze week werden de eerste versies, voor Ierland en Litouwen, al afgeleverd. 

"Europe@school, actieve lessen over de EU" zo heet het lespakket. Het bestaat uit simpele spelletjes over de lidstaten of weetjes over de EU, een rollenspel van het Europees Parlement en oefeningen om fake nieuws te herkennen. Niet onbelangrijk voor leerlingen die volgend jaar voor de eerste maal naar de stembus trekken voor de Europese verkiezingen (in mei 2019). 

Dat een kleine vzw uit Brugge lesmateriaal voor leerlingen in de ganse EU maakt, is iets om trots op te zijn. "Europe@school" is gebaseerd op een lespakket dat Europahuis Ryckevelde in 2015 ontwikkelde voor het Bureau van het Europees Parlement in België. Dat materiaal sloeg zo goed aan dat ook in de hogere rangen in het Europees Parlement interesse kwam. De bal ging aan het rollen en momenteel werkt Europahuis Ryckevelde in opdracht van het Europees Parlement maar liefst 32 versies af van dit pakket: voor elke lidstaat is er een landenspecifieke versie, in de officiële talen van dat land. Scholen zullen het materiaal gratis kunnen downloaden op de website van hun nationaal Bureau van het Europees Parlement. 

 

Campagne Europese verkiezingen

Hoe heb jij gestemd?