Op donderdag 12 mei sprak schrijver Kader Abdolah zijn State of the European Union uit, op uitnodiging van Europahuis Ryckevelde, het Vlaams Parlement en het Vlaams-Europees verbindingsagentschap.

Naar aanleiding van de dag van Europa op 9 mei vragen deze drie partners telkens een vooraanstaand spreker om vanuit zijn of haar perspectief luidop na te denken over Europa en onze gezamenlijke toekomst. Het was dit jaar de 12de editie van de State. 

Herbekijk hier zijn bevlogen toespraak over zijn vlucht uit Iran en wat de vlucht met hem deed. 

 

 

De jaarlijkse State of the European Union

De 'State of the Union' is de jaarlijkse toespraak van de president van de Verenigde Staten van Amerika tot de leden van het Amerikaanse Congres waarin hij de staat van het land overschouwt en zijn plannen en politieke doelstellingen voor het volgende jaar bekendmaakt. 

Nog voor ook de voorzitter van de Europese Commissie besliste om jaarlijks in september een Europese 'State of the Union' uit te spreken, raakten het Vlaams ParlementEuropahuis Ryckevelde en het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap door deze Amerikaanse traditie geïnspireerd voor een eigen 'State of the European Union'. Dit is het jaarlijkse evenement om 9 mei, de ‘Dag van de Europese Unie’, in de kijker te zetten in Vlaanderen. 

Vorige sprekers waren onder andere Jef Lambrechts (2015), Koen Lenaerts (2014), Gerard Mortier (2013), Jan Leyers (2012) en Geert Mak (2011). Je vindt hun speeches terug in het linkermenu onder 'State of the European Union'. 

 

Campagne Brexit

Ontdek het hier