Communiceren met "Europa"?

Sinds kort kan het. Zoals we onlangs in onze nieuwsbrief – inschrijven kan hier - aankondigden, organiseren de Europese instellingen een Conferentie over de toekomst van Europa. De Conferentie gaat officieel van start op 9 mei (Europadag), maar het eerste wapenfeit is er al: op 19 april lanceerden ze het online platform waarop elke Europese burger ideeën en voorstellen kan formuleren. Het platform is de centrale spil van de Conferentie. Hoe moet jouw Europa er in de toekomst uitzien? Wat vind je belangrijk? 

Je kan er niet alleen een idee registreren, maar ook deelnemen aan een event dat iemand anders organiseert, of - waarom niet - zelf een evenement organiseren. Post het op het platform zodat burgers van overal in de EU erop kunnen reageren. Je mag je voorstel gewoon in het Nederlands posten. Machinevertaling zorgt ervoor dat je tekst omgezet wordt in elke taal van de Europese Unie. Zo kan een Bulgaar of Italiaan ook je idee lezen en erop reageren.   

Om alles wat te structureren, voorziet het platform in een aantal thema's, zoals klimaatverandering, migratie, gezondheid enz. 
Past jouw idee niet binnen de voorgestelde thema's? Geen nood, er is ook een vakje 'Overige ideeën'. 

Moderatoren leiden alles in goede banen.

Wat doet de EU met al die ideeën?

Alle ideeën worden om de zes maanden besproken op een vergadering van Europese en nationale parlementsleden, en vertegenwoordigers van andere Europese instellingen. Aan hen om te beslissen hoe het daarna verdergaat.

Wat doen wij alvast?

Op donderdag 6 mei, om 19.30 u, organiseren wij een online brainstorm over deze conferentie: “Hoe maakbaar is Europa?” Rolf Falter (Hoofd van het Bureau van het Europees Parlement in België) verwelkomt de deelnemers, waarna Yves Dejaeghere (expert burgerparticipatie), Michiel Nuytemans (Tree Company) en Machteld Boussemaere (Directeur Europahuis Ryckevelde) een korte inleiding voorzien. Van 19.45 tot 20.30 u volgt dan de online brainstorm. Om 20.30 u ronden we af met de conclusies uit de brainstorm. 

Het event wordt live gestreamd op de Facebookpagina van Europahuis Ryckevelde en die van EPLO België.

Campagne Thuis in Europa

Herbekijk de debatten