Ben jij in deze eeuw geboren (en tussen de 14 en 19 jaar oud)? En heb je een frisse, verrassende en inspirerende kijk op mensenrechten en hoe ze moeten beschermd worden? Dan ben jij de persoon die we zoeken!

De Raad van Europa, beter gekend als de verdediger van mensenrechten, democratie en de rechtstaat in Europa, viert dit jaar op 5 mei haar 70ste verjaardag. Om dat te vieren organiseert ze een essaywedstrijd voor jongeren in alle 47 lidstaten. Deze essays moeten de Raad van Europa inspireren over de rol die ze in de toekomst moet spelen. Meer info over de Raad van Europa

Deelnemers aan de essaywedstrijd formuleren een antwoord op de vraag: ‘Welk (nieuw) mensenrecht moet de Raad van Europa prioritair beschermen? Waarom? En hoe moet ze dat doen?’. Deadline is 31 mei.

Wat?

Een beetje inspiratie… maar voel je vooral volledig vrij om je eigen verhaal te schrijven!

Vind je dat het recht op propere lucht, of het recht op euthanasie moet opgenomen worden in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens? Hoe kan de democratie beschermd worden, in tijden van populisme en polarisatie? Mag het recht op asiel in vraag gesteld worden? Moet er strenger opgetreden worden tegen mensenhandel, een nieuwe vorm van slavernij? Kan artificiële intelligentie onze mensenrechten schaden? Is kinderarmoede een aantasting van het recht op een menswaardig leven? Enz.

Voor wie?

Jongeren tussen 14 en 19 jaar oud uit Vlaanderen.

Hoe deelnemen?

  • Je schrijft een essay van maximum 1.000 woorden (ongeveer 2 bladzijden).
  • Je stuurt het essay ten laatste op 31 mei 2019 (24u) naar info@europahuis.be met vermelding van je naam, geboortedatum en telefoonnummer.
     

Waarom deelnemen?

De winnaar van de wedstrijd wordt uitgenodigd op de officiële viering van 70 jaar Raad van Europa in Straatsburg. Daar ontvang je, samen met de winnaars uit de andere lidstaten, een diploma. De reis- en verblijfkosten wordt volledig vergoed door de Vlaamse overheid.

De exacte datum is nog niet gekend, maar tussen 30/9 en 4/10/2019.

Wie wint?

Een onafhankelijke jury quoteert de essays op basis van de criteria (zie wedstrijdreglement) en selecteert een winnaar.
De jury bestaat uit volgende leden:

  • Dries Willems, Algemeen Afgevaardigde van de Vlaamse Regering bij de Raad van Europa
  • Eva Brems, professor aan het Human Rights Center, UGent
  • Wies De Graeve, directeur Amnesty International Vlaanderen
  • Petra De Sutter, senaatslid en zetelt in de Parlementaire Vergadering van de  Raad van Europa

De winnaar wordt ten laatste op 30 juni 2019 bekend gemaakt.

Meer info?

Met al je vragen over deze wedstrijd kan je terecht bij Tomas Uten van Europahuis Ryckevelde - 050/35.27.20
Bekijk de volledige wedstrijdfolder.

 

Europahuis Ryckevelde organiseert de wedstrijd '70 jaar Raad van Europa' in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Vlaamse overheid.

 

 

Campagne Europese verkiezingen

Hoe heb jij gestemd?