Op weg naar de Europese verkiezingen

De Europese Parlementsverkiezingen komen er aan. Om Vlaamse en Nederlandse burgers klaar te stomen voor de Europese verkiezingen, organiseerden we samen met de Europe Directs van Middelburg en West-Vlaanderen en het kenniscentrum ARhus een transnationaal project.

Event 1: Europacollege, Brugge – 17/10/2018 – Informeer je!

Tijdens het eerste event kregen de deelnemers informatie van experts over 3 actuele thema’s die de EU verkiezingen zullen kleuren: migratie, klimaat en het buitenlands beleid van de EU. De studenten van HOWEST maakten er deze reportage over:

Event 2: Middelburg – 30/01/2019 – Geef je mening!

Hoe denken de deelnemers nu eigenlijk zelf over deze thema's? Op basis van de informatie opgedaan tijdens het eerste evenement konden de deelnemers nu zelf hun mening geven. In wisselende groepen werkten de deelnemers concrete voorstellen uit over klimaat, migratie en het Europees buitenlands beleid. Op het einde van de dag stemden de aanwezigen op de beste voorstellen en hadden zo een to do-lijstje klaar voor het nieuwe Europese Parlement.

 

 

 

 

 

 

 

 

Event 3: ARhus, Roeselare – 20/03/2019 – Bepaal wie jouw vertegenwoordiger wordt in het Europees Parlement!

Tijdens het slotevent op 20 maart in ARhus Roeselare werden de to do's voorgeschoteld aan de Europarlementsleden Bart Staes (Europarlementslid voor Groen), Tom Vandenkendelaere (Europarlementslid voor CD&V), Sander Loones (voormalig Europarlementslid N-VA), en Tom Vandendriessche (kandidaat Europese lijst voor Vlaams Belang). Moderator Karl Vandenberghe (Focus-WTV) daagde hen uit in een debat om te antwoorden op de vraag hoe ze de voorstellen rond migratie, klimaat en EU in de wereld zouden aanpakken. Het publiek stelde uitgebreid vragen aan de MEP's en na elke ronde konden ze stemmen op de visie die hun voorkeur wegdroeg. Bart Staes (Groen) bleek daarbij het populairst en won over alle thema's het meeste stemmen, weliswaar telkens in een nek-aan-nek-race met Tom Vandenkendelaere (CD&V).

Wie er niet bij was, kan de livestream van het debat hier herbekijken:

 

Campagne Thuis in Europa

Herbekijk de debatten