NEPNIEUWS GESIGNALEERD IN DE BIB LEUVEN!

Na de steden Gent, Brugge, Antwerpen, Hasselt en Roeselare was in april de Vlaams-Brabantse provinciehoofdstad aan de beurt voor onze actie 'Nee tegen nonsens'. In de Bib Leuven stonden de medewerkers van Europahuis Ryckevelde centraal opgesteld met de 'nepnieuws'-banner, die bij veel voorbijgangers in het oog sprong. 

Onze bingokaart met signalen die wijzen op nepnieuws, was daarbij een dankbaar hulpmiddel voor velen. Maar opgelet! Want een artikel die er op het eerste zicht als een professioneel, betrouwbaar artikel uitziet kan ook nep zijn. Zo ondervond ook één van onze voorbijgangers, een docente sociaal werk aan de UCLL: "Bij het ene artikel zie je snel dat het om fake news gaat, maar bij het andere artikel moet je al een getraind oog hebben om het op te merken". 

Het was een drukke woensdagnamiddag in de bibliotheek van Leuven: met onze actie bereikten we zo'n 200 voorbijgangers. Onze actie is ook Het Laatste Nieuws en de redactie van Leuven Actueel niet ontgaan. 

Hou onze Facebookpagina en de campagnepagina in de gaten, want er volgen nog acties van #neetegennonsens in o.a. Brussel en Mechelen!

Het doel van onze campagne ‘Nee tegen nonsens’ is om burgers kritisch te laten nadenken over informatie die ze op (sociale) media vinden en hen bewust te maken van veelgebruikte desinformatietechnieken. En dat is belangrijk, want op 26 mei 2019 trekken we naar de stembus om een nieuw Vlaams, federaal en Europees parlement te verkiezen. Zeker in verkiezingstijden, maar ook daarnaast, worden vaak technieken gebruikt om de publieke opinie te beïnvloeden of wordt er nepnieuws verspreid.

Meer weten? Check dan zeker ons dossier Nee tegen nonsens, of test jezelf!

Campagne Thuis in Europa

Herbekijk de debatten