Vind jij het als leerkracht belangrijk om je leerlingen actief te laten meedenken over de wereld waarin we leven? Dan is het European Parliament Ambassador School (EPAS) programma vast iets voor jou! Schrijf je nu in voor de introductiedag op 27 september 2022 en kom er alles over te weten. 

 

Wat is EPAS?

Het European Parliament Ambassador School programma, of kortweg “EPAS” is een samenwerkingsprogramma tussen het Europees Parlement en scholen uit het secundair onderwijs. Het loopt in alle 27 lidstaten van de Europese Unie en heeft als ultiem doel om van jongeren kritische, actieve Europese burgers te maken. Elke deelnemende school stelt een ploeg aan van enkele senior ambassadors (leerkrachten) en junior ambassadors (leerlingen). Dit EPAS team staat in voor de Europa-activiteiten op school en woont de Belgische én Europese EPAS-bijeenkomsten bij. Op epasbe.org vind je alvast alle informatie over hoe het in België verloopt. 

Waarom meedoen?

Dit programma schat alles wat op school gebeurt rond burgereducatie naar waarde: activiteiten over actualiteitsthema’s zoals het klimaat, over de EU algemeen, uitwisselingen, … je brengt het er allemaal in onder. Bovendien biedt het EPAS netwerk van Belgische en Europese scholen je inspiratie over hoe andere leerkrachten en leerlingen Europese burgerschapseducatie aanpakken. En je krijgt een rechtstreekse lijn naar onze Europarlementsleden.

 

Schrijf je in voor de introductiedag op 27 september 2022

Konden we je nieuwsgierig maken? Fijn! We nodigen je graag uit naar de introductiedag van het programma op 27 september (in het Nederlands) of 29 september (in het Frans), in Brussel. Klik hier om je in te schrijven. Wil je al een voorproefje? In onderstaande video van 18 minuten legt Machteld uit wat het inhoudt en hoe je een EPAS school wordt. Hopelijk maakt het jou, je collega’s en/of directie enthousiast om deel te nemen! We kijken er alvast naar uit je te verwelkomen.

Klik hier voor het nieuwsbericht voor Franstalige scholen, de video in het Frans en om je in te schrijven voor de introductiedag in het Frans op 29 september 2022

Campagne Thuis in Europa

Herbekijk de debatten