Wie heeft welke topjob in de EU? ​

 

Voorzitter van de Europese Commissie 

Ursula von der Leyen (Duitsland). Heeft de start op 1 november gemist omdat drie kandidaat-commissarissen weggestemd werden door het Europees Parlement. De procedure loopt nog en van zodra de voltallige Commissie goedgekeurd wordt door het Europees Parlement, starten ze op 1 december 2019 (voor een periode van 5 jaar). 

Voorzitter van het Europees Parlement

David Sassoli (Italië) werd begin juli verkozen als voorzitter van het Europees Parlement en blijft op post tot januari 2022.

Voorzitter van de Europese Raad (ook wel 'president' genoemd)

Charles Michel (België). Hij neemt op 1 december 2019 de fakkel over van Donald Tusk (voorlopig tot juli 2022).

Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeid (ook wel 'buitenlandminister' van de EU genoemd)

Josep Borrell (Spanje). Hij volgt Federica Mogherini op. Ook hij start, als lid van de Europese Commissie, op 1 december. 

Voorzitter van de Europese Centrale Bank

Christine Lagarde (Frankrijk) wordt vanaf 1 november 2019 de nieuwe voorzitter van de Europese Centrale Bank (tot 2027). Zij verlaat hiervoor haar functie als directeur van het Internationaal Monetair Fonds.  

 

Hoe heeft Vlaanderen het verschil gemaakt?

 

Test je kennis


Doe mee

This time I'm voting is een campagne van de Liason Bureaus van het Europees Parlement. Ben jij de geëngageerde Europese burger die mee het belang van de Europese verkiezingen wil uitdragen en anderen wil overtuigen van het belang van een doordachte Europese stem? 

Doe mee aan de campagne door je te registeren als stemmer, door deze te delen op sociale media of door lid te worden van het campagne team. 

In opdracht van het Europees Parlement in België organiseert Europahuis Ryckevelde, samen met haar Waalse partner Inventio Group, een reeks debatten onder de titel "Challenge Europe". 

Challenge Europe roept op om mee te debatteren over de toekomst van Europa. In de aanloop naar de verkiezingen in mei 2019 is in elke provincie een Europadebat gepland.