Deze workshop heeft als doel om leerlingen van de derde graad in te leiden in de materie van de Europese Unie op een actieve manier. De workshop is gebaseerd op het educatieve materiaal ’Europe@school’ – Actieve lessen over de EU’, dat Ryckevelde ontwikkelde in opdracht van het Europees Parlement. Je kan als leerkracht perfect zelfstandig aan de slag met dit materiaal, maar je kan hiervoor ook een begeleider van Europahuis Ryckevelde boeken.

De workshop bestaat uit verschillende modules waaruit je als leerkracht zelf op voorhand een keuze maakt:

De basismodule laat de leerlingen aan de hand van 3 actieve spelen over feiten, lidstaten en bevoegdheden de grote lijnen van de EU ontdekken. Een Prezi-presentatie boordevol beeldmateriaal ondersteunt het verhaal. Voor de leerlingen is er achteraf een uitgebreide lesfiche die alle inhoud gestructureerd samenvat.

De tweede module is een inleefoefening waarbij de leerlingen zich verplaatsen in de huid van een Europarlementslid. Ze gaan hierbij zelfstandig aan de slag in kleine groepjes en debatteren over actuele kwesties. De leerkracht kiest uit 10 thema’s diegene die best aansluiten bij de voorkennis en de interesse van zijn/haar leerlingen. Na de inleefoefening komen de instellingen en het besluitvormingsproces aan bod. Ook over deze module bestaat een uitgebreide lesfiche voor de leerlingen.
 

Praktisch

 • Waar? Onze educatieve medewerkers komen langs op jullie school.

 • Voor wie? Leerlingen van de derde graad secundair onderwijs.

 • Grootte? De groep bestaat uit minimum 16 en maximum 36 leerlingen.

 • Duur? Afhankelijk van de gekozen modules:

  • De basismodule duurt 2u, pauze inbegrepen

  • De basismodule + module 2 duurt 3u, pauze inbegrepen

 • Kostprijs? Deze workshop kost €220, alles inbegrepen.
   

NIEUW
Onze vormingen kan je nu ook als webinar boeken. Let wel: de inhoud wordt naar dit format aagepast. Online webinars duren maximum 1u. Reserveren kan ook via het inschrijvingsformulier. 

Deze workshop reserveren

Kies een datum waarop je onze educatieve medewerkers wilt inzetten en reserveer hier.  


Ga Internationaal

Hoe internationaal is jouw school of organisatie al?

Campagne Brexit

Ontdek meer