Op 20 en 21 mei trok Europahuis Ryckevelde met 8 jongeren naar Straatsburg voor het European Youth Event 2016. Daar kwamen duizenden jongeren bijeen om er in het Europees Parlement na te denken over de toekomst van de Europese Unie. De debatten gingen onder meer over oorlog en vrede, democratie, jeugdwerkloosheid en duurzaamheid.

Onze jongeren hadden elk een programma op basis van hun eigen interesses. Dat ging van dierenethiek, over TTIP, buitenlands beleid en migratie, tot copyright. Ze woonden scherpe debatten bij, stelden kritische vragen en gingen naar actieve workshops voor en door jongeren. Sommige debatten waren voorspelbaar, andere waren dan weer heel bijzonder. Zo liet een sessie met getuigenissen van twee vluchtelingen niemand onberoerd.

En EYE hield niet op aan de deuren van het Europees Parlement. Buiten de gebouwen van het Parlement en op terrasjes in de stad discussieerden jongeren duchtig verder en smeedden er nieuwe vriendschappen voor het leven.

EYE 2016 vervulde de verwachtingen. Duizenden jongeren met een hart voor Europa bedachten nieuwe voorstellen voor actuele problemen. Een diverser publiek - qua politieke overtuigingen en achtergrond - had die voorstellen wellicht nog sterker gemaakt. Iets voor een volgende editie? Europahuis Ryckevelde kijkt er in elk geval naar uit!

 

De delegatie van Europahuis Ryckevelde bestond uit: Jimi Keerssemeeckers, Inge Hannon, Fatimah Al Hilou, Mary Hadder, Tom Merlevede, Joke Van Bommel, Ruben Kindt en Kjell Van Slagmolen. 

 

Bekijk hieronder het introductiefilmpje van EYE.

 

Campagne Brexit

Ontdek het hier